The Original Jeep Owners Club

The toughest 4 letter word on wheels  (Jeep)

History

De geschiedenis van de Original Jeep Owners Club
The Original Jeep CJ Owners club is eigenlijk al in 1983 opgericht door een aantal enthousiaste Jeep bezitters. Zij hadden als hoofddoel om de originele Jeep CJ5/6/7/8 gefabriceerd door de Jeep Corporation in Toledo Ohio USA in stand te houden. In de eerste brochure die werd uitgegeven stond ook nog dat je alleen lid kon worden als de auto ook nog was voorzien van de originele motor. Het bestuur uit die tijd bestond uit. Fons van Diepenbeek, Nico Bosschaart, Harry van Gend en Willem van Holten.
In 1984 is de club ingeschreven in de Kamer van Koophandel en is het eerste clubblad uitgekomen. De voorzitter Fons van Diepenbeek schreef het eerste voorwoord. Hierin werd aangekondigd dat er in de Ardennen van 31 mei tot en met 3 Juni de Eerste Europese Jeepers Jamboree zou worden georganiseerd. Het voorwoord was in 3 talen Nederlands, Engels en Duits. De uitnodiging voor de eerste Jamboree stond ook nog in het Frans.
De eerste Jamboree werd gehouden in Grand Bru. Er werden door het bestuur routes uitgezet met doorwadingen en onderweg werd er op picknickplaatsen gestopt waar de plaatselijke bevolking zorgde voor eten en drinken. Voor de eventuele pechgevallen was er een complete mobiele Jeepgarage ingericht om pechvogels ter plekke te helpen. De Jamboree werd uitgesloten voor Jeep Wagoneer of Cherokee. Achter in het blad stond een zeer uitgebreide lijst met Jeepdealers door heel Europa.
Vanaf dat jaar werden er veel evenementen georganiseerd met als hoogtepunt ieder jaar de European Jeepers Jamboree. De eerste twee jaar in Grand Bru, daarna een aantal keer in Aywaille en later in Bouillon en Sedan. Deze en alle latere Jamborees zijn altijd door veel Jeeprijders bezocht.
De komst van de Wrangler in 1986 heeft nog wel een bestuurs- en ledenvergadering gekost om toelating van dit model te bewerkstellingen. Dit model had namelijk vierkante koplampen in plaats van ronde. Maar ja, hij leek toch wel erg op een CJ. Deze letters zijn door de komst van de YJ uit de naam van de club weggelaten. Aangezien de ronde koplampen toch meer in trek zijn is er sinds 1996 de uitvoering met de aanduiding TJ. Tot 2007 is hij gebouwd in diverse uitvoeringen  met ieder zijn kenmerkende looks, zo is er de TJ Wrangler Unlimited gekomen die is verlengt en 4 deuren heeft! Sinds 2007 hebben de Wranglers de aanduiding JK en zijn er vele eigen edities op de markt gebracht waaronder de Rubicon X Freedom Edition deze heeft verstevigde assen met elektrische lockers (sperren) en staat hoger op zijn grotere wielen.

The European Jeepers Jamboree is een aparte stichting geworden die buiten de club georganiseerd werd maar natuurlijk nog steeds door veel club leden werd bezocht. De Jamboree was altijd het grootste succes van de club, maar werd door zijn omvang op een gegeven moment onmogelijk om door de club te organiseren.
De club ging verder met het organiseren van evenementen voor haar eigen leden. Omdat er nog veel mogelijkheden waren in Nederland om terrein te rijden was het niet zo moeilijk voor het bestuur om iedere keer weer een evenement te organiseren. Vele malen op de Veluwe met o.a. een langdurige nachtrit. Andere locaties in Nederland zoals de havengebieden in Rotterdam of Amsterdam. Er werd ook veel gereden in België, zelfs in Vlaanderen waren er veel mogelijkheden om ritten te organiseren op onverharde wegen en paden. Inmiddels zijn we heel erg afhankelijk geworden van terreinen die in privé bezit zijn en moet er altijd een goede overeenkomst zijn met de plaatselijke autoriteiten.
Niet alleen de club organiseert evenementen, maar buiten het bestuur zijn er actieve leden die voor de leden van de club ritten en/of weekenden organiseren. Een heel bekend evenement is ooit begonnen door een grote groep Jeep rijders uit Brabant en zo is het overbekende Brabanders weekend ontstaan dat regelmatig terugkeert. Of onze Belgische leden met o.a. het Old Smugglers weekend. Ook in Drenthe is zo’n fanatiek lid die graag voor de Jeepers wat organiseert. Dit wordt door bestuur en leden zeer op prijs gesteld.

De club

De Club
The Original Jeep Owners Club is een club die sinds 1984 het rijden in een en het in stand houden van de Original Jeep centraal stelt. Het is een Nederlandse club met inmiddels meer dan 100 leden, waarvan een deel uit diverse landen vanuit Europa komt. Door The Original Jeep Owners Club (OJOC) worden per jaar een aantal evenementen georganiseerd in binnen- en buitenland. We beginnen ieder jaar met een rit/terrein waaraan de ledenvergadering verbonden zit. Verder volgen er meerdaagse evenementen en enkele dag ritten. Gedurende deze evenementen rijden we natuurlijk waar mogelijk off road aan de hand van een roadbook door middel van het bolletje pijltje systeem. Gezelligheid, vindingrijkheid en behendigheid staan voorop. Van af 2020 is iedere jeeper welkom met zijn JEEP.


Toch is er om de concurrentie binnen de club hoog te houden sinds 2010 de felbegeerde OJOC trofee te winnen. Deze trofee kan elk jaar worden gewonnen door het hele jaar goed te presteren bij alle proeven die tijdens de evenementen worden gehouden. aan het eind van het jaar worden alle punten bij elkaar opgeteld en met de nieuwjaarsbijeenkomst wordt de Jeeper met de meeste punten Jeeper of the year gefeliciteerd met de OJOC trofee.
The Original Jeep Owners Club heeft een Jeep Bulletin waarin nieuwe en/of opvallende Jeep lectuur staat en waarin uitvoerig verhaal gedaan wordt over de evenementen. Dit alles geïllustreerd met foto’s. Heeft een Jeeper een leuk verhaal te vertellen over zichzelf en zijn Jeep, dan wordt dit natuurlijk gewaardeerd. Hierdoor komen de vele aspecten van het terrein rijden aan de orde. Het Jeep Bulletin bevat ook interessante advertenties maar kan altijd meer gebruiken. Indien u iets wil delen of plaatsen ga naar Jeep Owners Club bulletin

lidmaatschap

Lidmaatschap kan via de website Inschrijven of op één van onze evenementen. Voor het lidmaatschapsgeld kun je deelnemen aan minimaal 6 evenementen per jaar van de Original Jeep Owners Club. (ex evenement toelage) 

Ook zijn er voor niet leden dag evenementen niet leden betalen dan een extra toeslag.

Regels 

Groene code

Groene Code op afgesloten terrein
Volg altijd de aanwijzingen van de organisatie op, Rijd rustig en beheerst, Volg de aangegeven route
Ben je genoodzaakt een omleiding te volgen, vermijd de begroeide gedeelten, Veroorzaak geen onnodig lawaai
Laat geen rommel achter Veroorzaak geen hinder voor andere bezoekers, Zorg voor een olie- en vetvrije terreinwagen
Zorg bij reparaties te velde voor een vloeistofdichte ondergrond
Zorg bij het verlaten van het terrein dat de verlichting en nummerplaat voldoen aan de wettelijke verkeerseisen
Zorg er voor dat uw banden geen overlast bezorgen aan het overige wegverkeer

Groene Code op onverharde wegen
Ga alleen daar rijden waar dit is toegestaan. Maak uitsluitend gebruik van bestaande routes. Belangrijk is je vooraf te oriënteren (via landkaarten en/of informatie) op routes waar het (4x4) rijden toegestaan en mogelijk is. Wijk niet af van bestaande routes en ga beslist geen eigen routes creëren door van de bestaande routes af te gaan. Uw sporen zullen namelijk weer door anderen worden gevolgd, waardoor onnodige schade aan de natuur zal worden toegebracht.
Respecteer natuur en milieu. Wees extra voorzichtig en schenk extra aandacht aan wild met jongen. Voorkom schade aan jonge aanwas (bomen en planten). Let op brandgevaar. Laat geen vuil of afval achter in de natuur. Zorg dat uw auto vrij is van olie- en vetresten. Zorg bij reparaties te velde voor een vloeistofdichte ondergrond.
Respecteer de rechten van derden. Open geen hekken e.d. die kennelijk tot doel hebben om passanten te weren.
Respecteer de verkeersregels, verkeersborden, verkeerstekens en andere weggebruikers. Juist door het niet opvolgen van de basis verkeersregels ontstaan vaak irritaties van andere weggebruikers.
Geef geen aanleiding tot overlast aan: fietsers, wandelaars, ruiters, boeren en bewoners van de streek waar u doorheen rijdt. Geef, waar nodig, deze mensen extra ruimte of verminder uw snelheid. Pas uw snelheid aan, voorkom onnodige stofwolken of opspattend water en/of modder. Veroorzaak geen hinder (o.a. geluidshinder) voor anderen. Een vriendelijke groet tijdens het passeren doet veel goed.

Gezien het feit dat in de voorgaande jaren de beschikbaarheid van 4x4-terreinen, of mogelijkheden tot het beoefenen van de 4x4-sport alleen maar zijn afgenomen, kan alleen een STRAKKE naleving van de regels van de GROENE CODE hierin verandering brengen !!!
Wat velen zich niet realiseren is dat het 4x4 rijden een recht is, waar we erg zuinig op moeten zijn

Mvg Het bestuur.